Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

Ali vašega otroka obtežuje šolska torba? Tukaj je opisano, kako zmanjšati breme!

Za začetek izberite nahrbtnik prave velikosti in teže za svojega otroka s širokimi oblazinjenimi naramnicami.

 

Oblačila za v šolo? Preverite. Telovadna uniforma? Preverite. Škatla za malico, šolske potrebščine, nahrbtnik? Preverite, preverite, preverite! Če ste kot večina staršev, imate na seznamu približno milijon stvari, ki jih morate označiti, ko gre za priprave na novo šolsko leto.

 

Toda nekateri predmeti na tem seznamu zahtevajo več kot le kljukico – in to vključuje šolsko torbo vašega otroka.

 

Ker je enako pomembno, koliko je napolnjen nahrbtnik vašega otroka, kot zagotoviti, da dobi pravi spiralni zvezek. Če bi vsebina otroške torbe lahko napolnila majhen evropski avto, je čas, da razmislite o zmanjšanju tovora.

 

Obstajajo dobri razlogi, zakaj!

Nahrbtniki, ki so pretežki za otroka, ne le da povzročajo nelagodje, ampak lahko povzročijo tudi različne zdravstvene težave na telesu otroka – še posebej, če se ta teža nenadzorovano prenaša več let. 

 

Kako težko šolsko torbo naj nosi vaš otrok in kako olajšati njegove šolske dni? 

Ameriška akademija za pediatrijo priporoča, da nahrbtnik ne tehta več kot 15 % teže vašega otroka. Nasvet: redno merite višino in težo vašega otroka – na primer vsakega prvega v mesecu in si podatke zapisujte. Tako boste lahko zasledili tudi hiter porast višine ali teže vašega otroka! Otroci v nahrbtnikih naj ne nosijo več kot 10 do 15 % svoje telesne teže. Otrok v prvem razredu tehta cca 20 do 25 kg, kar pomeni da je teža nahrbtnika cca do 3 kg. V tretjem razredu na primer so otroci težki od 30 do 40 kg, kar pomeni težo nahrbtnik do 5 kg.

 

Kakšne težave lahko povzroči težka šolska torba ali nahrbtnik?

 

Težak nahrbtnik lahko povzroči več kot samo le začasno nelagodje na sprehodu v šolo. Pravzaprav obstaja razlog, zakaj je pomembno, da se držite priporočene teže, saj lahko povzroči dolgoročne težave. Velikokrat lahko opazimo, kako teža torbe prevzame otroka in se bo bodisi nagnil preveč naprej ali preveč nazaj ali celo na eno stran. Preseganje priporočene teže lahko pri otrocih povzroči težave s hrbtom in napenjanje v vratu in ramenih. Sčasoma lahko vpliva tudi na držo vašega otroka, če se nagne preveč naprej ali nazaj, da bi nadomestil težo nahrbtnika, ali kot reakcija na neenakomerno porazdelitev teže v nahrbtniku. Nošenje težkih nahrbtnikov lahko povzroči tudi apofizitis, ki je vnetje rastnega hrustanca, ki lahko občasno prizadene ramo ali kolena.

 

Nasveti za starše – varen šolski nahrbtnik

Poleg tega, da poskrbite, da vaš otrok nosi ustrezno težo vsak dan v šolo, obstajajo še drugi načini, da poskrbite, da zmanjšate kakršno koli škodo, ki bi jo lahko povzročil težak nahrbtnik.

 

Nahrbtnik prilagodite otroku!

 

Najprej je pomembno, da imate nahrbtnik, ki je primerne velikosti za vašega otroka. Prepričajte se, da vzamete nahrbtnik za otroka in ne za odraslega, saj lahko to vpliva na skupno težo, ki jo nosi. Za referenco naj nahrbtnik sedi 2 cm nad njegovimi boki. V praksi vidimo po trgovinah veliko lepih šolskih torb, ki pa so če gledamo funkcionalnost – bistveno preveliki in pretežki! Nahrbtniki s tesnimi, ozkimi naramnicami, ki se zajedajo v ramena, lahko motijo ​​​​živce in cirkulacijo, kar lahko privede do mravljinčenja, otrplosti in šibkosti rok in dlani. Izberite nahrbtnike s širokimi naramnicami, ki so dobro podložene. Z zgornjo formulo izračunajte največjo količino, ki jo mora vaš otrok nositi (ne pozabite, da je 15 % njegove telesne teže dejansko največ, s čimer bi lahko hodil naokoli; 10 % je idealno). Če ima nahrbtnik tolikšno težo ali več, boste morali sprejeti ukrepe za zmanjšanje količine stvari, ki jih otrok nosi v šolo. In medtem ko nekateri otroci morda umirajo od želje, da bi v šolo torbice preko enega ramena, je to na žalost še en recept za bolečine in nelagodje v hrbtu.

Mislim, da je največji nasvet, da si zapomnite, da je funkcija bistveno bolj pomembna od mode!  

 

Odločite se, kaj lahko vsak dan ostane doma.

Še en zanesljiv način, da olajšate težo, ki jo nosi vaš otrok, je, da preprosto ugotovite, katere knjige tisti dan resnično potrebujejo v šoli. Verjetno vaš otrok ne bo potreboval vsakega posameznega učbenika in zvezka vsak šolski dan. Če lahko, vsaj enkrat na teden ali vsak drugi teden, očistite nepotrebne predmete, ki se ne uporabljajo v šoli, da zagotovite, da vaš otrok ne nosi odvečnih stvari. Podobno je dobro, da vaš otrok uporabi svojo omarico, kjer lahko odloži vse zaloge, ki jih v določenih delih dneva ne bodo potrebovali. 

Enakomerno porazdelite težo v šolski torbi.

Težo, ki jo nosijo, lahko uravnotežite tudi tako, da pravilno zložite stvari v šolsko torbo. Večje, težje učbenike postavite bližje otrokovemu telesu, tako da centrifugalna sila nahrbtnika med tekom in nihanjem ne povzroči izgube ravnotežja ali padca. Dobro je imeti nahrbtnik z več predelki, saj boste tako bolje enakomerno porazdelili težo po nahrbtniku. Na ta način ni narobe glede na količino teže, ki jo otrok nosi ob strani.

 

Otrokom recite, naj povedo, če jim je šolska torba pretežka ali če jih bolijo ramena.

Poskrbite, da vas bodo vaši otroci obvestili, če čutijo bolečine v hrbtu, mravljinčenje ali otrplost. Pojasnite, da je za njihovo zdravje pomembno, da ne nosijo pretežkega nahrbtnika. Če se otrok pritožuje zaradi bolečin v vratu ali hrbtu, tega ne bi smeli jemati zlahka. Vsekakor je to lahko znak, da je obremenitev pretežka in nikoli se ne smete bati poiskati pomoči fizioterapevta. če opazite, da vaš otrok kaže nelagodje pri nalaganju šolske torbe na ramena, tega ne prezrite – to je še en znak, da je pretežek ali da je teža neenakomerno porazdeljena.

Zgodnje odpravljanje teh težav bo veliko pripomoglo k preprečevanju težav v njihovi prihodnosti.

 

 Srečno in lahko pot v šolo! 

 

Doc. dr. Mit Bračič

Global Treatment Clinic Fizioterapija

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top