Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

OSGOOD-SCHLATTERJEV SINDROM BOLEČIH KOLEN PRI MLADIH ŠPORTNIKIH

Osgood-Schlatterjev sindrom (OSS) je športna poškodba oz obolenje narastišča patelarnega ligamenta (osteohondroza kolena),

ki je v zadnjem času v izjemnem porastu med mladimi športniki – adolescenti. Športna poškodba OSS je povezana s prekomernimi športnimi obremenitvami, tipom obremenitev, športnim terenom in telesno rastjo mladostnikov. Rezultat je v večini primerov močno otečeno koleno in nezmožnost športnega udejstvovanja zaradi močne bolečine. Pacienti v večini primerov občutijo močno bolečino pri hoji po stopnicah navzdol, pri dolgotrajnem sedenju v šoli, pri počepanju in teku po trdi površini.

V literaturi in v praksi zasledimo naslednje podatke,

da je v svetu vsaj 10% mladih, ki so oboleli za Osgood-Schlatterjevim sindromom (OSS). Pri fantih se OSS pojavi med 10. in 15. letom, pri dekletih pa med 8. in 13. leto.

Pri OSS ne poznamo konkrektnega vzroka nastanka poškodbe, obstaja pa sum, da zaradi športnih obremenitev prihaja do mikropoškodb na narastišču patelarnega ligamenta. Večje kot so obremenitve in večji kot je vlek ligamenta oz mišice rectus femoris, prej ima mladi športnik možnost za nastanek poškodbe.

OSS se lahko pojavi tudi pri odraščajoči mladini, ki v kratkem času hitro zraste (10 cm in več). Zategnjenost oz povečan mišični tonus, ki je posledica hitre rastih dolgih kosti (stegnenice) lahko povzroči močan vlek patelarnega ligamenta na narastišče pod kolenom.

Pri pregledu literature in v klinični praksi zasledimo, da zdravniki v večini primerov mladim športnikom priporočajo le počitek in da počakajo da bolečina izzveni. To lahko traja tudi eno leto in več. Trenerji športnikov v večini primerov niso seznanjeni z vzroki in posledicami OSS. Fizioterapevtska stroka si še ni enotna kako postopati v postopkih zdravljenja OSS.

Eden od pomembnih dejavnikov pri pojavu OSS je tudi dominantnost okončin (dominantna noga), ki je lahko pri določenih športnih disciplinah enostransko močno obremenjena. Tukaj lahko omenimo asimetrične športne discipline kot so nogomet, tenis, košarka, ples, umetnostno drsanje in rokomet, ki v večjem deležu obremenenijo dominantno okončino – nogo (pri desničarjih levo, pri levičarjih – desno okončino).

Pri pregledu številnih študij ne zasledimo konkretnega podatka o trajanju zdravljenja kot tudi ostalih metodoloških pomanjkljivosti glede trajanja intenzivnosti in pogostosti fizioterapevtskega programa.

V številnih študijah ugotavljajo, da primanjkuje konkretnih informacij o učinkih telesnega razvoja na pojav OSS in informacije o učinkoviti preventivi in rehabilitaciji OSS. Tudi študija (Guldhammer idr. 2019) poudarja pomanjkanje informacij o učinkoviti preventivi in fizioterapevtskem zdravljenju OSS pri mladih športnikih.

V fizioterapevtski praksi se uporablja veliko število različnih pristopov konzervativnega zdravljenja OSS kot so krioterapija (hlajenje z ledom), lepljenje kineziotrakov in prečna frikcijska masaža, fizioterapija (raztezanje in krepitev mišice kvadriceps, počitek in prirejen program treninga) – VENDAR SO VSI PROGRAMI NEUČINKOVITI, SAJ PARCIALNO (SAMO Z ENO METODO TEŽKO POZDRAVIMO OSS) OBRAVNAVAJO PROBLEMATIKO OSS!

Dolgoletna problematika v slovenskem športu je nesistematičen trening telesne priprave, ki je nujen za preventivo pred poškodbami kolenskega sklepa, saj je iz študij in klinične prakse znano, da večina športnih tehnik in bremenitev povzroča oz zahteva velik napor/obremenitev mišičevja nog / kolenskega sklepa.

V Global Treatment Clinic se s pojavom OSS intenzivno ukvarjamo (raziskovalno in klinično) že 10 let.

Tako na področju fizioterapije kot kinezioterapije. Z raziskavami smo prišli do izjemno učinkovitega protokola zdravljenja, ki je trenutno edinstven v svetu. Nujna je seveda dobra diagnostika kolen / poškodbe (ki jo opravimo na začetku, kontrolno in na koncu zdravljenja).

V programu kombiniramo postopke fizioterapije, ki so primerni za mladostnike ter sistematično personalizirano kinezioterapijo – vadbo (specifično za vsak šport).

Skozi leta smo ugotovili, da ima naš program izjemne učinke na zmanjšanje bolečin v kolenu, poveča se mišična masa in mišična aktivacija mišic nog, zmanjša se debelina pogačičnega (kolenskega) ligamenta (pri OSS se le-ta odebeli), izboljša se gibljivost kolenskega sklepa ter izboljša se simetrija med nogama.

 

Za več informacij nas kontaktirajte:

MOB: 040 77 35 77

EMAIL: info@global-treatment.com

doc. dr. Mit Bračič

Global Treatment Clinic Fizioterapija

 

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top