Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

“DELAVSKI KOMOLEC” ali bolečina v zunanjem delu komolca

Bolečine v komolcu in kaj pomeni izraz “delavski” komolec?

 

“Delavski komolec”, ki ga neustrezno diagnosticirajo oz poimenujejo kot Teniški komolec (Lateralni epikondilitis ali tudi Lateralna epikondilalgia) je le izraz, ki ga uporabljamo za bolečine v komolcu, ki se pojavljajo na zunanjem (lateralnem) delu. Pri stiskanju pesti se običajno pojavlja ostra in pekoča bolečina, ki omejuje moč našega prijema. Neprijetno bolečino pogosto začutimo tudi s pritiskom na mesto, ki je občutljivo na dotik. Za delavski komolec je značilno, da se bolečina prenaša iz komolca navzdol po celotni podlahti in onemogoča normalno izvajanje dela z orodjem.

Tako imenovan delavski komolec je pogosto poklicna poškodba pri posameznikih, ki nadpovprečno obremenjujejo roke – avtomehaniki, peki, varilci, čistilci, slikarji, uporaba miške, vijačenje, nošenje predmetov, vrtnarjenje, vibracije, dvigovanje težkih bremen in ni povezan s športnimi obremenitvami.

 

Kdaj in kje se pojavi delavski komolec?

Delavski komolec je bolečina, ki se pojavi ob ali na narastiščih kit mišic, ki iztegujejo zapestje in se priraščajo na zunanjo stran komolca, natančno na Lateralni epikondil (izboklina na zunanji strani) nadlahtnice. Diagnoza je tendiopatija tetiv mišic podlahti, kar pomeni nastanek degenerativnih sprememb na tetivi. Bolečina se pojavlja zaradi prekomernega dela s ponavljajočimi gibi, pogosto pa se označuje kot preobremenitvena poškodba.

 

Delavski komolec nastane predvsem zaradi treh razlogov:

  • Slabe ergonomije dela in gibanja roke: kar pomeni, da so položaji našega zapestja in komolca pri izvajanju gibov z rokami nepravilni, kar je izjemno pogosto pri specialističnih poklicih
  • Zaradi slabe pripravljenosti naših mišic podlahti na delovne aktivnosti, ki jih opravljamo (slaba moč, gibljivost, dlje čas povečan mišični tonus).
  • Zaradi medmišičnih asimetrij: kar pomeni, da so mišice na eni strani podlahti neprimerljivo močnejše ali šibkejše v primerjavi z drugo stranjo podlahti.
  • Pogosto se ljudje poleg specifičnega dela, ki ga opravljajo, ukvarjajo s športi, kjer so gibi roke izjemno poudarjeni. Pri tem še dodatno obremenijo že tako zelo preobremenjeno roko (tenis, kolesarjenje, delo doma v vrtu ali delavnici, hišna opravila, …).

 

Zdravljenje delavskega komolca

Preden se ljudje odločijo za zdravljenje, se bolečina v komolcu običajno pojavlja dolgo časa. Pomembno je hitro ukrepanje, saj lahko v nasprotnem primeru težave trajajo več let. Bolečine v komolcu se pri tem pojavljajo v občasnih izbruhih bolečin ali kontinuirano in pri tem redno omejujejo našo funkcionalnost in zmožnost za delo.

 

Delavski komolec pri nas zdravimo sistematično:

  1. Najprej naredimo natančno diagnostiko, kjer z merjenjem lastnosti vaših mišic, kontrolnim ultrazvokom in termovizijskim slikanjem poiščemo potencialne vzroke bolečin v mišični zategnjenosti, neravnovesjih ali slabi moči.
  2. Ko ugotovimo vzrok bolečin, napravimo ustrezno število specialističnih fizioterapevtskih obravnav. S tem zmanjšamo bolečino in pripravimo roko na nadaljnji proces zdravljenja z vadbo. Pri poškodbi tipa delavski komolec imajo visoko uspešnost pri odpravljanju bolečin terapije z udarnimi valovi! Terapiji z udarnimi valovi sledi protibolečinska terapija z vrhunskim laserjem in sistemom Magnetolith, na koncu pa z visokotonsko elektroterapijo še aktiviramo mišice.
  3. Zadnja, ključna in najdaljša faza zdravljenja je kinezioterapija. S specialno vadbo izboljšamo funkcionalna neravnovesja vaših mišic, ki smo jih diagnosticirali ob vstopnem pregledu ter s tem tudi odpravimo vaše primarne vzroke za nastanek stanja delavskega komolca.
  4. Cilj je ponovna zmožnost za nemoteno delo BREZ BOLEČIN!

 

POZOR: Zdravljenje ni zaključeno, ko izginejo bolečine, saj so le-te le simptomi. Poškodba je sanirana, ko so dokončno odpravljeni vzroki za nastanek poškodbe.

 

EKIPA GLOBAL TREATMENT CLINIC

Za posvet in naročanje nas pokličite na:
☎️ 040 773 577 ali pišite na: info@globalsportsclinic.com

 

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top