Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

BOLEČINE V RAMENSKEM SKLEPU

Bolečine v ramenskem sklepu – Kalcinacije rotatorne manšete

 

Kalcinacija tetiv mišic rotatorne manšete je precej pogosto stanje pri katerem prihaja do nalaganja kalcijevih kristalov (najpogosteje kalcijevega hidroksiapatita) v tetive mišic rotatorne manšete ali v hujših primerih tudi v subakromialno-subdeltoidno burzo.

Pri kom se pa največkrat pojavi?

Pojavlja se v 2.5 % – 7.5 %  zdravih ramen odraslih oseb, pogosteje pri ženskah (70%), največkrat med 30. in 50. letom starosti.

Najpogosteje prizadeta mesta:

? SUPRASPINATUS (kritični predel) – 80%
? INFRASPINATUS (spodnji del) – 15%
? SUBSCAPULARIS (pred narastiščem) – 5%

Patofiziologija

Sam nastanek obolenja še ni povsem pojasnjen. Domneva se, da v osnovi prihaja do sprememb na celičnem nivoju, ki nato povzročajo nalaganje kalcijevih kristalov znotraj prizadete tetive.

Potek nastanka obolenja lahko razdelimo v grobem na 3 oz. 4 faze:

  1. Prekalcinirajoča faza – spreminjanje tetivnega tkiva v fibro-hrustančno tkivo, ki služi kot substrat za nalaganje kalcijevih kristalov. NEBOLEČE
  2. Kalcinirajoča formativna faza – nalaganje kalcijevih kristalov znotraj tetive. NEBOLEČE
  3. Kalcinirajoča resorbtivna faza – odstranjevanje naloženih kalcijevih kristalov. Označujejo jo znotrajtetivni edem in povečanje znotrajtetivnega tlaka, ki povzročata hudo bolečino. BOLEČE
  4. Pokalcininirajoča faza – poteka sočasno z resorbtivno fazo in lahko traja tudi do nekaj mesecev. V tej fazi prihaja do nadomeščanja odstranjenih kalcijevih kristalov z novim tkivom, ki pripelje do poplne ozdravitve tetive. BOLEČE

 

Kako poteka zdravljenje rotatorne manšete rame?

Prva izbira zdravljenja kalcinacij rotatorne manšete naj bo vedno konzervativno zdravljenje, le-to obsega fizioterapijo, nesteroidne antirevmatike ali izpiranje z fiziološko raztopino.
Kot glavni fizioterapevtski postopek se uporabljajo UDARNI GLOBINSKI VALOVI (ESWT), ki so se izkazali kot izjemno učinkovita in varna metoda zdravljenja kalcinacij rotatorne manšete. Poleg ESWT se v terapiji uporablja tudi visokoenergetski K-laser, ki učinkovito blaži bolečino in pospešuje izgradnjo novega tkiva v tetivi, ter visokotonska elektro stimulacija HiToP, ki prav tako učinkovito blaži bolečino. Po zaključenem zdravljenju pa je izjemnega pomena tudi krepitev prizadetega področja z usmerjeno in nadzorovano kinezioterapevtsko vadbo.

 

Marko Stojanovič dipl. fiz.
Global Treatment Clinic

Več informacij o zdravljenju rotatorne manšete rame: https://globalsportsclinic.com/gsc-pon…/zdravljenje-poskodb/

 

Na voljo smo vam na telefonski številki:

☎️ 064 222 666
info@global-treatment.com

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top