Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

BOLEČINE V TETIVAH NAM ONEMOGOČAJO ŠPORTNO REKREACIJO – TENDINITIS

TENDINITIS

 

Beseda tendinitis se uporablja za vsa vnetja in bolečine v tetivah.

Dejansko je tendinitis akutno vnetje tetive, ki je posledica mikro ruptur/poškodb, ki se zgodijo, ko je mišično-tetivna enota preobremenjena z natezno silo, ki je ali pretežka ali preveč nenadna/sunkovita.

Tendinitis je še vedno zelo pogosta diagnoza, čeprav je veliko tendinitisov dejansko tendinopatij.

TENDINOPATIJA je ne-vnetna degeneracija tetive, ki je odgovor na kronično prekomerno obremenitev. Degeneracija se kaže v strukturnih spremembah in sestavi tetive. Te spremembe so rezultat ponavljajočih se poškodb na tetivi brez ustreznega časa za regeneracijo. Za razliko od tendinitisa lahko zdravljenje tendinoptije traja več mesecev.

Zdravljenje tetive poteka v 3 fazah:

1. VNETNA FAZA: traja od 24 do 48 ur. V tej fazi se eritrociti, trombociti in vnetne celice selijo na mesto poškodbe in očistijo mesto mrtvih snovi. Celice sproščajo tudi dejavnike, ki spodbudijo fibroblaste, da začnejo sintezo kolagena. Ta faza je v primerjavi z drugima dvema fazama razmeroma kratka; hitro jo nadomesti 2 faza.
V tej fazi je izjemno učinkovito zdravljenje z visokofrekvenčnim laserjem K-laser Plus 30, ki ga imamo v naši ambulanti.

2. FAZA: vnetje se v tem času ustavi in po 48 urah se vnetne celice hitro zamenjajo. Ta druga faza običajno poteka naslednjih 6 do 12 tednov. V tej fazi telo proizvaja drugačno obliko kolagena, imenovano tip III, ki ni običajen kolagen za tetivo (običajen kolagen je tipa I). Kolagen tipa III se uporablja za zaščito tetive z razvojem brazgotine. Nove krvne žile in živčni končiči pomagajo pri obnavljanju. To vodi v 3. fazo.

V tej fazi je izjemno učinkovito zdravljenje z laserjem v kombinaciji z EMMT Magnetolith – magnetno terapijo, ki ima izjemen protibolečinski učinek!

3. FAZA: v tej fazi se odstrani kolagen tipa III ter nove krvne žile in živci, normalni kolagen tipa I nadomesti kolagen tipa III, da tvori normalno tetivo.

V tej fazi je izjemno učinkovito zdravljenje z udarnimi globinskimi valovi v kombinaciji s protibolečinskimi terapijami z laserjem in EMMT Magnetolith – magnetno terapijo, ki imata izjemen protibolečinski učinek!

Motnje tega običajnega procesa povzroči, da tetiva razvije nenormalno odebeljeno tetivo, kar vodi do bolečine in oslabljene tetive, torej tendinopatije.

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE?

V naši kliniki tendinopatije obravnavamo celostno:

Pacienta prvo pregleda fizioterapevt, nato sledi še Funkcionalna diagnostika v Fizioterapiji (TMG – merjenje funkcionalnosti mišic, statika in dinamika stopal, termokamera, analiza telesne sestave, ultrazvočni kontrolni pregled obeh tetiv (levo-desno)).

Na podlagi vseh izvidov se odločimo za personaliziran protokol rehabilitacije.

Kombinira se fizioterapija in kinezioterapija v telovadnici. BREZ odprave mišičnih deficitov je zdravljenje ponavadi neuspešno, saj se ob prvi večji obremenitvi zopet pojavi BOLEČINA!

Fizioterapevt za zdravljenje tendiopatij uporablja udarne valove (UGV) v kombinaciji z ostalimi terapevtskimi postopki (laser, EMMT Magnetolith, HiTOP – visokotonska elektroterapija, …).

Kineziolog v sodelovanju z fizioterapevtom sestavi primeren personaliziran program vadbe.

V primeru, da imate bolečine v tetivi, se lahko naročite na diagnostični pregled in posvet v Global Treatment Clinic.

Po diagnostiki Vam pripravimo program zdravljenja, ki vsebuje personalizirano ambulantno fizioterapijo v kombinaciji z vadbo. Tudi program vadbe se pripravi na podlagi diagnostičnih meritev mišičevja ramenskega obroča.

 

Z Vami bo program izvajala strokovna ekipa Global Treatment Clinic z dolgoletnimi izkušnjami na področju zdravljenja ortopedskih poškodb in terapevtske vadbe (športne vadbe).

Info ☎️ 040 77 35 77
doc. dr. Mit Bračič
Global Treatment Clinic

 

Morda bi vas zanimalo tudi: Pretrgana Ahilova Tetiva, Tendinitis stopala ali Tendinopatija ali Plantarni fasciitis.

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top