Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

POŠKODBE IN BOLEČINE RAMENSKEGA SKLEPA

Poškodbe in bolečine ramenskega sklepa

 

Slap lezija je v praksi pogosta poškodba ramenskega sklepa.

Zaradi ponavljajočih se gibov pri zelo velikih obremenitvah se običajno na telesu pojavijo specifične anatomske prilagoditve predvsem na mehkih tkivnih in kostni zgradbi dominantnega glenohumeralnega (GH) sklepa. Kombinacija strukturnih prilagoditev spreminja obseg gibljivosti ramenskega sklepa, kar se odraža s povečano zunanjo rotacijo in zmanjšano notranjo rotacijo.

Poškodbe biceps-labralnega kompleksa so najpogostejša poškodba ramenskega sklepa pri športnikih z žogo nad višino glavo (rokomet, odbojka, tenis). Ponavljajoče se gibanje z zgornjim udom nad višino glave je najpogostejši vzrok SLAP (SLAP- Superior Labral Anterior to Posterior ) lezij.

SLAP lezije so pogosto kirurški in rehabilitacijski izziv. V prizadevanju za določitev kirurške in konzervativne oskrbe SLAP lezij sta potrebna temeljit klinični pregled in ocena.

Uspešna vrnitev k metanju žoge nad višino rame je pogostejša pri neoperativnem zdravljenju kot pri kirurškem. Rehabilitacijski program, osredotočen na raztezanje zadnje kapsule in popravljanje drže lopatice, je pri večini metalcev z lezijami SLAP uspešnejši od operacije.

Študije kažejo, da ima veliko asimptomatskih pacientov na MRI SLAP lezijo in da operativno zdravljenje tovrstnih poškodb pri omenjenih atletih ne prinaša dobrih izidov zdravljenja. Po operativnih posegih je velika možnost ponovne poškodbe, športniki po operacijah se v manjšem odstotku vrnejo na isti nivo kot pred operacijo.

Rehabilitacija mora biti vedno personalizirana in prilagojena vsakemu posamezniku. Osredotočena mora biti na iskanju vzrokov za nastanek patologije in reševanju teh, ter ne po standardiziranih protokolih.

V primeru, da imate diagnosticirano SLAP lezijo, se lahko naročite na diagnostični pregled in posvet v Global Treatment Clinic.

Po diagnostiki Vam pripravimo program zdravljenja, ki vsebuje personalizirano ambulantno fizioterapijo v kombinaciji z vadbo. Tudi program vadbe se pripravi na podlagi diagnostičnih meritev mišičevja ramenskega obroča.

 

Rezultat našega dela in vaše motivacije pa je na koncu ZDRAVJE in mobilnost vašega telesa!

Za Vaše zdravljenje poskrbimo doktor znanosti in izkušeni fizioterapevti z visokostrokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

Doc. dr. Mit Bračič
Global Treatment Clinic

Morda bi vas zanimalo tudi: Zdravljenje poškodb, Športna diagnostika ali Prehransko svetovanje.

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top