Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

POJAV POŠKODB, KI SO POSLEDICA PREKOMERNEGA TRENIRANJA OTROK IN MLADINE, JE V SODOBNI DRUŽBI POSTAL RESEN PROBLEM! RDEČ ALARM GORI ŽE KAR NEKAJ ČASA

Pojav poškodb, ki so posledica prekomernega treniranja otrok in mladine, je v sodobni družbi postal resen problem! Rdeč alarm gori že kar nekaj časa

 

Zgodnja specializacija otrok v tekmovalnem športu je posledica popularizacije športa preko medijev, velika ponudba šolnin za študij v tujini ter enormni zaslužki športnikov. Teorija, da bo otrok uspešnejši v športu, če se bo prej odločil za ENO ŠPORTNO DISCILINO, v večini športov NE drži! Športna kariera pomeni DOLGOROČNO NAČRTOVANJE ATLETSKIH / TELESNIH SPOSOBNOSTI TER TEHNIKE ŠPORTA, zato je izjemno pomembno sistematično načrtovanje oz dobri temelji (telesni in gibalni) za ukvarjanje z določenim športom.
V praksi zasledimo veliko število otrok in mladostnikov, ki se ukvarjajo s tehnično zahtevnimi športi kot so igre z žogo, tenis, golf, smučanje, plavanje, idr., vendar niso niti približno telesno pripravljeni, da bi zdržali vsakodnevne napore, ki jih zahteva izbran šport. V 20 letni praksi smo ugotovili, da večina otrok zaradi specializacije preskoči TEMELJNI TRENING, ki vsebuje osnovna gibanja kot so tek, skoki, ravnotežje, splošna vzdržljivost, mobilnost sklepov in koordinacija.
Preden otroka oz mladostnika specializiramo za šport, mora biti telesno in mentalno pripravljen za napore izbrane športne discipline, ki vsebujejo kompleksno tehniko gibanja, visoke hitrosti in maksimalno moč.
American College of Sports Medicine priporoča upoštevanje naslednjih priporočil za šport otrok in mladine do 13 leta starosti: NASVETI SO NAMENJENI ŠPORTNIM PEDAGOGOM, TRENERJEM IN STARŠEM!
V načrtovanju športne kariere in treninga se izogibajte zgodnji specializaciji. Naj otrok obiskuje več različnih športov. Če otrok obiskuje različne športe, ki si niso preveč sorodni, mu omogočimo regeneracijo ter večji napredek motoričnega znanja in inteligence.
Omejite bruto ure treninga in tekem do 15 ur / teden. Prevelik obseg treninga in prepogosto udejstvovanje na tekmah zelo poveča pojavnost preobremenitev in poškodb ter mentalne utrujenosti. Iz omenjenih razlogov se okoli 70 % otrok odloči za prekinitev ukvarjanja s športom do 13 leta starosti.
Čas trajanja treninga ne sme presegati 90 min /dan. Turnirski sistemi, ki vključujejo potovanja na kraj tekme in več tekem v enem vikendu, NISO primerni za otroke! Tovrstni sistem tekmovanj je primeren le za profesionalne športnike.
Mladi športniki MORAJO imeti VSAJ 1 do 2 dni počitka na teden brez treninga. S tem bi izjemno zmanjšali pojavnost poškodb in mentalno utrujenost otrok.
Mladi športniki morajo imeti poletne in zimske počitnice! Odmor od treninga in tekmovanj mora trajati vsaj 2 meseca, da se otrok telesno in mentalno regenerira od napora treningov in tekmovanj.
Trenerji bi se morali v treningu mladih posvečati predvsem TEMELJNEMU TRENINGU in TEHNIKI športne discipline.
OBSEG IN INTENZIVNOST treninga ne smeta biti v prvem planu razvoja mladih športnikov. Veliko bomo naredili za razvoj gibalnih sposobnosti, če bomo otrokom podali več motoričnih nalog v nizki intenzivnosti, saj bomo s tem dosegli izjemne učinke na živčno-mišični sistem otrok. S ponovitvami v nižji hitrosti z manj uporabljene sile, bomo otrokom pripravili mišično-tetivni sistem na kasnejše velike napore v vrhunskem športu. če se teh navodil ne bomo držali, bomo povečali možnost poškodb za 70%.
INDIVIDUALNI PRISTOP v treningu je izjemno pomemben, saj otroku omogočimo individualni telesni in gibalni razvoj, brez prekomernih obremenitev, ki ga vodijo v poškodbe in končanje športnega udejstvovanja.
V naši kliniki ugotavljamo izrazito povečanje pojavnosti poškodb otrok in mladostnikov zaradi prekomernega obsega in intenzivnosti treninga. Drugi vzrok so slabi telesni in gibalni temelji otrok, ki so se zgodaj odločili za eno športno disciplino.
Večina poškodb je povezana s preobremenitvami sklepnih struktur ter mišično-tetivnega sistema. Tudi operativni posegi so vedno bolj pogosti.
Še en nasvet! Dajte otroku čas in možnost, da po poškodbi v miru opravi zdravljenje in vrnitev na športni teren! Ne pritiskajte na zdravnike, fizioterapevte in trenerje, kdaj bo otrok spet tekmoval. Otrok in njegov organizem ter mentalno zdravje so bolj pomembni kot trenutni športni rezultat!

.

 

Rezultat našega dela in vaše motivacije pa je na koncu ZDRAVJE in mobilnost vašega telesa!

Za Vaše zdravljenje poskrbimo doktor znanosti in izkušeni fizioterapevti z visokostrokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

Doc. dr. Mit Bračič
Global Treatment Clinic

Morda bi vas zanimalo tudi: Zdravljenje poškodb, Športna diagnostika ali Prehransko svetovanje.

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top