Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

PRIPRAVA NA SMUČANJE JE KLJUČNA ZA PREPREČEVANJE POŠKODB!

Pravočasna skrb za telesno pripravljenost in izbira pravega zavarovanja sta najboljša načina, da poskrbimo za zdrav način življenja in brezskrbno športno dejavnost. Telesna priprava na smučanje je izrednega pomena tudi pri rekreativcih, saj tako zmanjšamo možnosti za poškodbe. Telesno se je treba začeti pripravljati že vsaj mesec in pol do dva, pred smučarsko sezono.

 

1. Bliža se smučarska sezona in z njo tudi smučarske poškodbe. Kakšna naj bo priprava na smučanje, da preprečimo morebitne poškodbe?

Med rekreativnimi športi lahko smučanje razvrstimo med izjemno intenzivne športe, kamor uvrščamo tudi tenis in igranje košarke. Smučarska oprema in smuči se razvijajo tako, da so vse hitrejše in agresivnejše. Prav tako so vedno bolj zahtevni tudi snežni tereni, saj je vedno manj naravnega snega, medtem ko umetni sneg hitro zagrabi smuči in posledično hitreje pride do poškodbe. Smučanje je zelo lep doživljajski šport, vendar zahteva nekaj priprave še pred sezono.

 

2. Koliko priprave je po strokovnih izkušnjah potrebne za ljubiteljske smučarje?

Glede na izkušnje priporočamo vadbo za moč in vzdržljivost, priprave pa naj potekajo dvakrat do trikrat na teden, vsaj šest do osem tednov pred smučarsko sezono. Tek in kolesarjenje sta odlični vzdržljivostni vadbi za pridobivanje splošne vzdržljivosti, ki nam bo služila za uspešen spust po dolgem terenu. Vadbo za moč je priporočljivo nadaljevati tudi med samo sezono in jo narediti enkrat ali dvakrat na teden. To nam omogoči, da ostanemo vitalni čez celotno sezono.

Alpski smučarji na primer včasih med sezono niso imeli telesne priprave, zaradi česar je bilo veliko več poškodb in so imeli večji upad kondicije. V zadnjih letih smo na primer z Žanom Kranjcem začeli opravljati intenzivno vadbo tudi med smučarsko sezono in je tako ves čas pripravljen na tekmo.

 

3. Kaj je najbolj pomembno, če kljub predpripravam na smučanje pride do poškodbe? Kaj naj rekreativni smučarji naredijo v takem primeru?

Glede na strokovne izkušnje obravnave poškodovancev je zraven kakovostnega zdravljenja pomembno tudi dobro zavarovanje. To omogoči hitrejšo obravnavo pri specialistu in večje možnosti za hitrejše in celovito okrevanje. Če kljub dobri telesni pripravi pride do poškodbe, je pomemben hiter odziv.

 

doc. dr. Mitja Bračič
Global Sports Clinic
Global Treatment Clinic

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top