Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

SKAKALNO KOLENO

Zdravljenje skakalnega kolena zahteva celostno obravnavo!

 

»Skakalno koleno« ali tendinopatija patelarnega ligamenta je izraz za skakalno koleno dobila zaradi pogostega pojava stanja pri športih kot so košarka, odbojka, atletika. Značilna je ostra bolečina v področju ligamenta, ki se začuti ob pritisku na boleče tkivo, raztegu ali aktivnostih, kot so poskoki, tek ali spremembe smeri. Ob začetku aktivnosti se bolečina običajno poslabša, umiri pa jo počitek.

Vzrok za takšne bolečine so natrganine patelarnega ligamenta zaradi velikih obremenitev, katere zahteva šport ali rekreacija.

Takšno poškodbo lahko v večini primerov diagnosticiramo z diagnostičnim ultrazvokom. Potrebna je fizioterapevtska obravnava in sistematična vadba, sicer akutna težava lahko vodi v kronično stanje. Samo funkcionalno stanje mišičevja na prizadetem kolenskem sklepu pa lahko ocenimo s pomočjo tenziomiografije (končnica TMG) in temovizije.

Konzervativno zdravljenje takšne poškodbe seveda zahteva celosten pristop in NE parcialni, kar se v vsakdanji praksi dogaja.

Kakršnokoli prepričanje, da se bo takšna poškodba pozdravila samo s počitkom, laserskim obsevanjem ali z udarnimi globinskimi valovi, je ZMOTNA. Takšna poškodba se bo s parcialnim pristopom obnovila ob prvi večji športni obremenitvi.

Kako pa pozdraviti skakalno koleno?

Diagnozo postavimo na podlagi fizičnega pregleda, s poznavanjem zdravstvene zgodovine, z analizo fizičnih aktivnosti in z različnimi testi. Uporabljajo pa se tudi slikovne preiskovalne metode, kot sta ultrazvok in MRI. Na podlagi ugotovitev se postavi načrt zdravljenja, ki je odvisen od resnosti stanja, nivoja športne aktivnosti, časa v sezoni pri športnikih, itd.

Odločitev, ali športnik prekine z aktivnim sodelovanjem v panogi je odvisna od stopnje bolečine, funkcijskih zmogljivosti in vpliva na zmožnost učinkovite participacije.

Zdravljenje skakalnega kolena zahteva celosten pristop in sicer z vidika:

Fizioterapevtska obravnava lahko vključuje protibolečinsko terapijo (elektroterapija), manualno terapijo (prečna frikcija), udarne globinske valove, terapevtsko vadbo (specifična vadba glede na rezultate testiranj), aplikacija kinezioloških trakov.

FIZIOTERAPIJE (instrumentalne in manualne terapije: tecar, laserska terapija, udarni globinski valovi, visokotonska elektroterapija, ročna obdelava tetive, fascij in mehkega tkiva)  in

KINEZIOTERAPIJE (je vadba za moč deficitnih mišic – zadnja stegenska mišica, glutealne mišice, mišice meč, primikalne in sprednja golenska mišica: metodika vadbe – v prvi fazi izvajamo statične vaje za moč, nadaljujemo z ekscentričnimi do praga bolečine, šele v zadnji fazi dodamo koncentrično vadbo za moč.)

Tukaj je še pomembna tudi lokalna vzdržljivost mišičevja, saj je tetiva najbolj obremenjena pri dolgotrajnih obremenitvah.

Kako dolgo traja zdravljenje?

Zdravljenje traja od 8 tednov pa vse tam do 4 mesece, tako da dosežemo neboleče udejstvovanje v športnih aktivnostih.

 Za na konec pa še nasvet:

Ko prvič začutite bolečine v področju pogačice in ligamenta, je takoj potrebno poiskati strokovno pomoč, saj se tovrstne poškodbe lahko hitro razvijejo v kronične, kar pa posledično zahteva dolgotrajno zdravljenje. Ob tem prenehajte tudi s športnimi aktivnostmi.

Pri tem vam bodo dale protibolečinske tablete, injekcije ter razni trakovi za koleno – le kratkotrajno pomoč in vam lahko na dolgi rok povzročijo le še večjo škodo na prizadeti tetivi.

Kako uporabimo kineziotape pri poškodbi?

 

Če čutite podobne težave z vašim koleno, Vas vabimo na posvet.

 

Na voljo smo vam na telefonski številki:

☎️ 064 222 666
info@global-treatment.com

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top