Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

TENIŠKI KOMOLEC

teniški komolec

Kaj pomeni izraz teniški komolec?

Teniški komolec (Lateralni epikondilitis) je le izraz, ki ga uporabljamo za bolečine, ki se pojavljajo na zunanjem delu komolca. Bolečina je običajno pekoča in ostra, pojavlja se pri stiskanju pesti in omejuje moč našega prijema. Pogosto je mesto občutljivo na dotik, z manualnim pritiskom lahko izzovemo neprijetno bolečino. Za teniški komolec je značilno, da se bolečina prenaša iz komolca navzdol po celotni podlahti.

Teniški komolec ni povezan izključno s tenisom in športno populacijo temveč je pogosto poklicna poškodba pri posameznikih, ki nadpovprečno obremenjujejo roke. (slikanje, uporaba miške, vijačenje, nošenje predmetov, vrtnarjenje, vibracije, dvigovanje uteži).

Kdaj in kje se pojavi teniški komolec?

Teniški komolec se pojavi na narastiščih kit mišic, ki iztegujejo zapestje in se priraščajo na zunanjo stran komolca, natančno na Lateralni epikondil (izboklina na zunanji strani) nadlahtnice. Teniški komolec je tendiopatija tetiv mišic podlahti, kar pomeni nastanek degenerativnih sprememb na tetivi. Pogosto se označuje kot preobremenitveno poškodbo, kar se nam v naši kliniki ne zdi natančna klasifikacija. Teniški komolec nastane predvsem zaradi treh razlogov:

  • Slabe tehnike gibalnih vzorcev: kar pomeni, da so položaji našega zapestja pri izvajanju gibov z rokami nepravilni
  • Zaradi slabe pripravljenosti naših mišic podlahti na aktivnosti, ki jih opravljamo (slaba moč, gibljivost)
  • Zaradi medmišičnih asimetrij: kar pomeni, da so mišice na eni strani podlahti neprimerljivo močnejše ali šibkejše v primerjavi z drugo stranjo podlahti

 

Zdravljenje teniškega komolca

Bolečina  v komolcu traja običajno 6 do 12 tednov,  v kolikor ne ukrepamo ustrezno, lahko težave trajajo več let kontinuirano ali v občasnih izbruhih bolečin in resno omejujejo našo funkcionalnost.

Teniški komolec pri nas zdravimo sistematično:

  1. Najprej napravimo ustrezno diagnostiko z merjenjem lastnosti vaših mišic  in poiščemo potencialne vzroke bolečin v mišični zategnjenosti, neravnovesjih ali slabi moči.
  2. Ko vzroke ugotovimo, napravimo ustrezno število fizioterapevtskih obravnav, da zmanjšamo bolečino in pripravimo telo na nadaljnji proces zdravljenja z vadbo. Pri poškodbi tipa teniški komolec imajo visoko uspešnost pri odpravljanju bolečin terapije z udarnimi valovi.
  3. Zadnja, ključna in najdaljša faza zdravljenja je kinezioterapija, ko s specialno vadbo izboljšamo funkcionalna neravnovesja vaših mišic, ki smo jih diagnosticirali ob vstopnem pregledu ter s tem tudi odpravimo vaše primarne vzroke za nastanek stanja Teniški komolec.

 

POZOR: Zdravljenje poškodbe ni zaključeno, ko izginejo simptomi, torej bolečine. Poškodba je sanirana, ko dokončno odpravimo vzroke za nastanek poškodbe.

 

Vabimo vas na posvet v Global Treatment Clinic
️ 040 77 35 77
?info@global-treatment.com

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top