Brezplačna dostava

Pri nakupih nad 100€

ZAMRZNJENA RAMA ALI ADHEZIVNI KAPSULITIS

Zamrznjena rama ali strokovno Adhezivni kapsulitis

 

je vnetje in brazgotinjenje sklepne kapsule, ki obdaja ramenski sklep. Zaradi vnetja in brazgotinjenja se pojavi omejena gibljivost ter bolečina, ki lahko izžareva do komolca ali celo do zapestja. Zaradi omejitve gibanja so motena vsakodnevna opravila.

Stanje se razvije postopoma in ga lahko opredelimo v 3 fazah:

  1. FAZA: bolečine v rami in nadlahti med gibanjem in v mirovanju ter postopno zmanjševanje obsega gibanja. Ta faza lahko traja od 6 tednov do 9 mesecev.
  2. FAZA: zelo omejena gibljivost, bolečina se zmanjša Zaradi zmanjšane gibljivost ima pacient težave v vsakodnevnih pravilih. Faza traja približno od 4 mesecev do enega leta.
  3. FAZA: kapsula se začne sproščati, gibljivost se počasi izboljšuje. Faza traja približno od 6 do 30 mesecev.

zamrznjena rama- rendgenski posnetek

 

Vzrok za nastanek ne poznamo. Pojavi se pri ljudeh med 40 in 60 let, večkrat za tem stanjem obolevajo ženske. Lahko se razvije po poškodbi ramenskega obroča in mehkih tkiv, po operacijah in daljši imobilizaciji ter pri ljudeh z diabetesom, problemi z ščitnico itd.

Tako lahko stanje razdelimo v dve skupini:

  1. PRIMARNA zamrznjena rama, kjer vzrok za nastanek ne poznamo
  2. SEKUNDARNA ki nastane zaradi poškodbe, imobilizacije, bolezni ali drugih zunanjih dejavnikov.

Potek zdravljenja je odvisen v kateri fazi se rama nahaja:

  1. V prvi fazi, ko je stanje zelo boleče je pomembno vzdrževanje gibljivosti, ki je prisotna, zmanjševanje bolečine (TENS – elektroterapija Hitop) ter vaje za sproščanje.
  2. V drugi in tretji fazi pa je fizioterapija usmerjena v izboljšanje gibljivosti, ki jo dosežemo z različnimi manualnimi tehnikami ter krepitev mišic.

Sama bolezen lahko zelo močno vpliva na kvaliteto posameznikovega življenja. Zato je za rehabilitacijo potrebna močna volja in vztrajnost, saj je trajanje rehabilitacije zelo dolg.

Kombinacija fizioterapije in usmerjenje vadbe (izboljšati gibljivost in mišične deficite) je v nekaterih raziskavah pokazala 90% uspešnost zdravljenja.

 

POSTOPERATIVNA REHABILITACIJA je izjemno pomembna. Če je mogoče, se mora s fizioterapijo pričeti čimprej po posegu.

Na voljo smo vam na telefonski številki:

☎️ 040 77 35 77
info@global-treatment.com

Gabrijela Tarle dipl.fiz.

Global Treatment

Morda vas zanima tudi

Scroll to Top